Bine ai venit!
Eu sunt Radu. Mă bucur să te cunosc

Iubesc oamenii! Cum îmi manifest iubirea cel mai des?
Îmi concentrez toată puterea pentru a-i înțelege și pentru a le oferi mecanismele pentru a se explora. Sunt doar o oglindă care continuă să se șlefuiască în fiecare zi pentru a deveni din ce în ce mai clară. Învăț în fiecare zi, mai ales grație vouă. Vă mulțumesc!
Sunt consilier pentru dezvoltare personală, lucrător prin alte combinate, formator, absolvent de filosofie și, de ce să mă ascund, artist. Arta mea este cuvântul și materialul cel mai de preț pe care l-am îngrijit cu mare atenție este chiar sufletul omului.
Despre mine
În timpul liceului am fost președintele mai multor organizații: Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Zinca Golescu”, Consiliul Județean al Elevilor Argeș, Interact Club Pitești. Am participat în timpul liceului, în clasele a XI-a și a XII-a, la etapa națională a Olimpiadei de Socio-Umane, la disciplina Filosofie. În 2019 am scris prima mea carte, „Până la capătul abisului”. Tot cam de pe atunci și până în prezent public poezii și texte scurte pe blogul meu dedicat artei (radudinca.blogspot.com). Am absolvit cu 10 Facultatea de Filosofie din București, iar lucrarea mea de licență, cu titlul „Coordonatele eticii vieții bune la Spinoza”, reprezintă expresia dorinței mele de a crește împreună cu semenii mei. Ceea ce sper să cultivăm împreună sunt tocmai aceste 5 coordonate: Libertatea, Puterea, Rațiunea, Fericirea și Activitatea.

Cred că cele mai importante două elemente din practica mea sunt oamenii care m-au format și experiența mea de viață. Am avut parte de unii dintre cei mai buni profesori pe care i-aș putea vreodată întâlni și, prin urmare, mă simt dator să îmi pun la lucru darurile pentru a fi un mentor la rândul meu. Din acest motiv le ofer copiilor ceea ce au nevoie și acele elemente de gândire și gestionare afectivă de care vor avea nevoie. Viața mea este foarte interesantă, chiar dacă de multe ori o prezint ca plictisitoare pentru a nu ruina intimitatea mea cu mine însumi. Am experimentat un spectru larg de emoții, de trăiri, de la durerea provocată de moartea unui membru al familiei și dezamăgirea trădării, până la exuberanța generată de înțelegerea unor idei și concepte și bucuria simplă și inocentă a iubirii gratuite. Empatizez deci cu aproape orice persoană alături de care colaborez. Și dacă nu reușesc să empatizez, atunci cel puțin voi depune toate eforturile pentru a o înțelege și a o provoca să se înțeleagă punând întrebările potrivite.

De ce filosofia?
Le-am încercat aproape pe toate și am rămas pasionat de majoritatea. Olimpic la fizică, limba română, limba engleză și, în final, olimpic național la filosofie. Filosofia este domeniul în care știu că pot excela, domeniul în care mă simt cel mai sigur pe mine. Excelența în gândire (căci până la urmă asta e filosofia, un fel de fitness pentru minte) este terenul pe care pot să mă întâlnesc cu celălalt pentru a-l ajuta, pentru a înțelege împreună. A înțelege mai mult înseamnă a fi mai puternic și mai liber. Asta simt că îmi oferă filosofia.
Mai mult, este vorba despre o responsabilitate a filosofului aici (mai ales a celui practician) care are legătură cu paideia. Paideia presupune, printre altele, întoarcerea înțeleptului în lume și dăruirea înțelepciunii către ceilalți, către comunitate. Acest lucru nu exclude perfecționarea continuă a însuși înțeleptului prin procesul dialogic similar maieuticii socratice. Dacă eu am înțeles ceva, atunci devin responsabil pentru cunoașterea dobândită. Și după ce reușesc să accesez și puterea afectivă a cunoașterii respective, atunci mă simt mânat să o împart cu ceilalți.
Din acest motiv, da... Am ales filosofia pentru că ea îmi oferă bucuria de a dărui celorlalți ceea ce am mai bun, mai frumos și mai folositor de oferit.

Poate că și atașamentul meu intelectual și afectiv pentru Spinoza este un factor important.

Eu și Spinoza vedem lucrurile ca făcând parte dintr-un mare întreg perfect omogen pe care noi, oamenii, îl percepem deseori neomogen și ostil pentru că nu corespunde scopurilor pe care ni le propunem, pentru că nu se potrivește pe structurile noastre simbolice prin intermediul cărora înțelegem lumea sau pur și simplu pentru că anumite lucruri contravin cutumelor și normelor sociale și descalificăm orice ne produce disconfort de statut sau imagine.

Ceea ce îmi propun eu să fac este tocmai să mă eliberez din ce în ce mai mult de prejudecăți, stereotipuri, așteptări și idei confuze, pentru că acestea îmi produc tristețe și alte emoții negative. Emoțiile negative sunt esențiale pentru echilibrul afectiv! Dar pot deveni neproductive pe termen lung. În timpul călătoriei mele pe cinci coordonate ale vieții bune –libertatea, puterea, rațiunea, fericirea și activitatea– am învățat multe. Și am dovedit în nenumărate situații că experiența mea existențială este extrem de folositoare pentru semenii mei.
Tocmai din acest motiv, te provoc să pășești alături de mine pe o nouă cale a explorării. Poate va trebui să renunți la unele idei și va fi greu, dar sunt alături de tine.
Vezi... spre deosebire de copiii alături de care lucrez extraordinar, care sunt mereu deschiși la nou și care sunt extrem de curioși, noi, adulții, ne „eliberăm” mai greu de lanțurile pe care tot noi le-am legat.
Aristotel mai ales, dar și filosofia în general, ne învață că nu există rețete ale fericirii! Fiecare călătorie este, din acest punct de vedere, individuală. Putem totuși să lucrăm împreună pentru a scoate la lumină coordonatele optime de navigație prin viață.

Da, nu e prea devreme!
Mereu mi-am dorit să fiu profesor. Și trăiesc visul prin intermediul copiilor alături de care lucrez în cadrul atelierelor de PwC/P4C, dar și în cadrul atelierelor pe care le organizez pro bono.
Cred că vârsta mea este un avantaj semnificativ mai ales în procesul educațional, dar și în cel de consiliere, tocmai în virtutea dorinței mele de a învăța și de a mă perfecționa neîntrerupt.
Mi-am dorit să ajut oamenii să se descopere. Mulți prieteni mi-au povestit despre situațiile dificile din viața lor, iar eu i-am ascultat. Am aplicat tot ceea ce știam și tot ceea ce simțeam sau am simțit pentru a le oglindi mai bine interiorul lor.
Mulți mi-au spus că am reușit prin mijloacele practicilor filosofice să ajungem împreună la soluții pe care terapeuții nu le-au putut scoate la lumină. La început a fost o prietenă care se confrunta cu absurdul. Apoi altcineva care se confrunta cu gândul propriei morți, apoi altcineva speriat de războiul din Ucraina, apoi...
Până când un prieten mi-a spus că trebuie să-mi urmez și această chemare. Și iată-mă aici, alături de tine. Să pășim împreună pe drumul grijii de sine, pe drumul eliberării.

Acum sunt vicepreședintele Asociației ARRA Pro Educație IT (unde susțin și ateliere pentru copii), managerul ARRA LMS Soft și student în cadrul unui program MBA în limba engleză cu profesori de la prestigioase universități din Occident. Am fost și președintele Rotaract Pitești. Fac parte din grupul de facilitatori de filosofie cu copii din cadrul Clubului de Filosofie cu copiii coordonat de doamna profesor Mihaela Frunză.
După timpul pe care l-am petrecut la studii la Paris în cadrul unei deplasări Erasmus, mi-am dat seama că ar fi bine să mă întorc în România și să le ofer semenilor mei servicii educaționale și de consiliere la nivel occidental.

Cea mai mare bucurie
În timpul studiilor, dar și ulterior, am urmat numeroase cursuri naționale și internaționale de practician filosofic (management etic, dezvoltare personală, consiliere filosofică, consiliere de cuplu, consiliere de grup, lucrător prin arte combinate, formator etc.). Pregătirea mea se continuă prin fiecare dintre voi și prin toate proiectele și cursurile la care particip.
Pentru mine, cea mai mare bucurie este să dăruiesc. În definitiv, cred că pentru noi toți este mai plăcut să dăruim decât să primim. Pentru că bucuria pe care ne-o conferă chipul fericit al celor dragi sau al necunoscuților cărora le dăruim timp, o vorbă bună sau un cadou cred că este incomparabilă cu bucuria pe care ne-o poate conferi un obiect material.
Iată, deci, misiunea mea: să îmi pun întreaga pricepere în slujba semenilor mei. Să fac copiii fericiți, să-i pregătesc pentru viață, să-i învăț să se bucure de cunoașterea pe care o dobândesc, să acceseze puterea pe care o conferă cunoașterea, să cultiv spiritul comunității pentru un viitor pe care să-l dorim. La fel stau lucrurile și cu adulții. Eu și apropiații mei am trecut pragul multor terapeuți, psihologi, psihoterapeuți etc. care nu au reușit să înțeleagă anumite suferințe sau le-au simplificat dureros de mult.

Împreună vom explora cu răbdare și vom ajunge la înțelegerea care aduce pace și echilibru.

Eu le spun copiilor că pot pleca oricând nu se simt bine sau oricând s-au plictisit (firește, dacă mami sau tati așteaptă afară).

Cred că exersarea libertății de a alege este esențială pentru copii. Ei nu sunt doar niște tabula rasa pe care adulții pot scrie ce vor. Copiii au de multe ori intuiții mai strălucite decât ale adulților și înțeleg subtilități care nouă ne scapă.

Știți ce simt atunci când copilul revine după 2 minute pentru a se realătura comunității filosofice? Același lucru pe care îl simt când în timpul unei îmbrățișări un participant îmi spune că s-a simțit foarte bine și mă întreabă la ureche dacă mai facem și mâine atelier. La fel mă simt dacă un adolescent sau un adult își exprimă recunoștința pentru că am reușit să-i înțeleg apăsarea pe care credea că nu o poate comunica niciodată nimănui așa cum dorește. Zâmbetul pe care mi-l oferă cineva pentru că i-am oglindit gândurile, emoțiile și mișcările sufletului pentru a le putea înțelege mai bine.

Simt cea mai mare bucurie.

Și vă mulțumesc pentru că aveți încredere în mine și pentru că îmi oferiți prilejul de a dărui.

Suntem aproape și prin ceea ce creăm. Îți dăruiesc aici cuvintele mele:

Vei găsi pe blog texte interesante despre mecanismele pe care le folosim atât în cadrul ședințelor de consiliere individuală și de grup pentru adulți și copii, cât și texte și idei despre dezvoltarea personală pentru copii prin filosofie (pe care o desfășor în școli, grădinițe,
licee, after schools și organizații). Și nu doar atât! De ce nu te uiți mai bine ca să vezi exact despre ce e vorba?!

Bucură-te de viața minunată pe care mereu ți-ai dorit-o. Meriți!

Călătoria ta și a copilului tău începe aici. Împreună, prin intermediul comunicării, vei reuși să descoperi adevăratul tău potențial. Vei deveni o ființă mai puternică, mai rațională, mai liberă, mai fericită și mai activă. Altfel spus, viața bună îți bate la ușă. Deschide!
Călătoria ta sau a copilului tău începe chiar acum! Ești doar la câțiva pași distanța de versiunea ta autentică. Trebuie doar să iei  decizia în favoarea ta. Ascultă chemarea!
Radu A. Dinca

Comunicarea este cheia, hai să vorbim

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Psst! Nu mai ai răbdare?
Sună-mă! 0784202862